Jajka – jeść, czy nie jeść?

Dzisiaj jajko przeżywa swój renesans.

Łatwo przyswajalne przez organizm białko jajka, to białko wzorcowe. Zawiera wszystkie aminokwasy, także niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jajko jest niskokaloryczne (ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka), żółtko zawiera jeszcze więcej białka. Włączenie jaj do diety może wspomóc odchudzanie, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej.

88% białka jajka to woda, a 12% stanowią proteiny, które zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy organizmu, odbudowy komórek i tkanek. W procesie trawienia białka jaj mogą tworzyć się peptydy o właściwościach leczniczych, na przykład wpływające na regulację ciśnienia krwi czy o działaniu antyutleniającym.

Bogate w witaminy: A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy, składniki mineralne (fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez).

źródło