Nietypowe zastosowania jajek

Jajka – to prawdziwa kopalnia witamin (A, z grupy B, D, E, H) i minerałów (fosfor, siarka, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, żelazo). Są nie tylko wspaniałym, zdrowym pożywieniem, ale i znanym od tysiącleci kosmetykiem.

W maseczkach, balsamach i rozmaitych odżywkach dbają o naszą skórę, włosy i paznokcie. 3 tysiące lat przed naszą erą Egipcjanki, które miały problemy z wypryskami, leczyły skórę maseczką składającą się z ubitego strusiego jaja, oliwy z oliwek, mąki, soli morskiej i mleka. Jaj – nie tylko strusich, ale również kurzych – używały także do wygładzania i odświeżania cery, redukowania zmarszczek, wzmacniania włosów i paznokci, pielęgnowały nimi całe ciało. Robiły to potem Greczynki, Rzymianki.

źródło